Julevin

Vinglas Med Rødvin Foran Juletræ Med Lys

Sådan vælger du den rette julevin

Du har sikkert prøvet at stå i dit lokale supermarked, hvor du forvirret har kigget på de mange hylder med vin. Der findes nemlig utroligt mange vine, du kan vælge mellem, og nogle varianter passer bedre til diverse madvarer end andre. Leder du eksempelvis efter årets julevin til juleaften? Hvis du ikke har det største kendskab til den mørkerøde drikke, så kan du heldigvis få god hjælp her. 

Find en god julevin til maden 

Julemiddagen er en vigtig del af juleaften. Nogle familier får and eller gås, hvorimod andre foretrækker flæskesteg. Brunede kartofler og sovs står også på bordet i de fleste danske hjem den 24. Fælles for dansk julemad er dog, at det er en mere fed, sød og tung smagsoplevelse. Derfor er det heller ikke hvilken som helst vin, du kan sætte på bordet, hvis du gerne vil have, at mad og drikke skal være afstemt. 

Hvis vinen og maden ikke komplimenterer hinanden, så kan vinen falde fra hinanden, og du vil muligvis opleve, at den enten smager for sødt eller for bittert. Og det vil være ærgerligt for helheden. 

Julevin til flæskesteg, and eller gås

Når du skal finde den perfekte vin til jul, så bør du gå efter saftige og kraftige vine. Det gælder især, hvis der serveres flæskesteg, da vine som disse vil passe til kødets fedme. En god julevin er altså fyldig og frugtig, så den kan komplimentere den tunge julemad. Det er også en fordel, hvis vinen har frugtsyre og tanniner, da det kan rense munden for den fede mad juleaften. 

Derudover er det god ide at vælge en sød vin, når maden er sød. Derfor bør du som udgangspunkt servere en rødvin frem for en hvidvin. Når du spiser noget sødligt, som de søde brune kartofler, så vil din fornemmelse af vinens syrlighed eller bitterhed nemlig blive forstærket. Derfor er det en god ide at vælge en sød og tung rødvin frem for en frisk og syrlig hvidvin eksempelvis. 

Start aftenen ud med gløgg 

En oplagt drikke til juleaften er naturligvis gløgg. Gløgg kan dateres langt tilbage, og det menes eksempelvis, at man nød den varme vin i 1400-tallets Tyskland for at holde varmen i de kolde vintermåneder. Her fik det navnet “glühwein”. 

I dag drikker danskerne gladeligt den varme, krydret drikke, som vi har valgt at kalde for gløgg. Faktisk er den ikke til at komme udenom i december måned. Der findes lidt forskellige måder at lave gløggen på, men en ting er sikkert: der skal rødvin i. Derudover bruges der ofte krydderier, som nelliker, kanel og kardemomme, og så skal der naturligvis tilføjes rosiner og mandler til sidst. 

I kan med fordel starte jeres juleaften ud med et varmt glas gløgg. Nyd det mens I ser det sidste afsnit af julekalenderen i fjernsynet eller mens kartoflerne koger og anden står i ovnen. 

Vælg en portvin til dessert

I de fleste danske hjem består desserten af risalamande juleaften. Det er fast tradition, hvor der skal findes en heldig vinder af mandelgaven. Denne søde risret vil gå fantastisk sammen med en god portvin. 

Portvine har typisk et højt sukkerindhold, og derfor er det en ideel kompagnon til desserter.  Den mørke og søde vin kan dog også sagtens nydes alene.

Læs også

Influencer guider: Sommershopping
Læs mere
Lille Dreng Med Politi Kostume Med Orange Baggrund
Guide: Sidste skoledag kostume
Læs mere
Guide: Gaveindpakning
Læs mere