Guide: Mortens aften

Juleand På Bord

Bliv klar til mortensaften

Skal du fejre mortensaften i år? Hos RO’s Torv kan du blive klogere på traditionerne og historien bag, så du kan blive helt klar til den hyggelige højtid i november. Læs med her, og forstå, eksempelvis hvorfor vi spiser and på denne aften. 

Hvornår er det mortensaften?

Mortensaften falder den 10. november, aftenen før mortensdag. Her har mange familier traditioner for at spise gås eller and, men måske du gerne vil vide mere om dagen, og hvorfor danskerne tager del i denne højtid? Så læs med her.

Hvad er historien bag mortensaften?

Selvom det hedder mortensaften, så hed den person, vi fejrer, faktisk Martin – nærmere bestemt Martin af Tours. Han levede i 300-tallet i Romerriget, hvor han havde ry for at være en hellig mand, der kunne hjælpe de fattige, helbrede de syge og opvække de døde. Derfor ønskede befolkningen i Tours også at vælge ham til biskop. 

Martin var ikke interesseret i denne titel, og derfor gemte han sig i en gåsesti. De skræppende gæs endte dog med at afsløre ham, og Martin blev tvunget til at påtage sig embedet alligevel. Som hævn, sørgede Martin for, at alle husstande skulle slagte og spise mindst én gås på den dag, hvor han blev afsløret. 

Vælg en lækker mortensaften menu 

I mange danske hjem skal der andesteg på bordet på mortensaften. Her bliver anden typisk serveret med brunede og hvide kartofler, rødkål og brun sovs. Med andre ord, er menuen til mortensaften nærmest en smagsprøve på julemiddagen. 

Du kan naturligvis vælge lige den mortensaftenmenu, som du foretrækker, og du kan sagtens modernisere menuen og servere andet tilbehør end kartofler og den klassiske rødkål.

Uanset om du foretrækker den traditionelle menu, eller du ønsker at pifte retten lidt op med et moderne touch, så kan du handle dine dagligvarer i butikkerne på RO’s Torv. Vi glæder os til at se dig. 

RO's Torv guider

Guide: Julepynt
Læs mere
Guide: Black Friday
Læs mere
Guide: Forårets fester
Læs mere