Guide: Julepynt

Julekugler Og Stearinlys I Sne

Pynt dit hjem med flot julepynt

Julepynt hører sig til, når december måned endelig nærmer sig, og i de fleste danske hjem bliver der da også pyntet op med guirlander, gran, kravlenisser, julehjerter og levende lys hver jul. Der er mange måder hvorpå, du kan pynte hyggeligt op, og her kan du få god inspiration til at skabe julestemning i dit hjem. 

Spred julestemning med julepynt

Hvis du gerne vil sikre julestemning i løbet af december måned, så kan du pynte fint op med julepynt. Der er mange måder, du kan gøre det på. Foretrækker du eksempelvis den klassiske julepynt, som julehjerter, kravlenisser eller julesokker til kalendergaver? Eller er du mere til den farverige og moderne julepynt med julekugler formet som madvarer og dyr? Du kan blot slippe fantasien løs i december. 

Hvor stammer traditionen med julepynt fra?

Du ved måske, at traditionen med juletræet stammer fra Tyskland, og faktisk kommer det meste julepynt også herfra. Eksempelvis er glaskugler, guirlander og kræmmerhuse en tysk opfindelse, som vi har taget til os fra vores naboer. 

Højt fra træets grønne top’ dikterer, at “først skal træet vises, siden skal det spises”, og dette var da også udgangspunktet med datidens julepynt. De moderne glaskugler har erstattet kandiserede æbler, som engang blev brugt på juletræet, og kræmmerhusene blev fyldt med diverse julegodter, som småkager eller konfekt.

Den slesvigske krig i 1860’erne, hvor Danmark måtte afstå dele af Sønderjylland og Nordslesvig, havde også en effekt på den danske julepynt. Herefter begyndte mange danskere nemlig at bruge Dannebrogsflag på juletræet for at forstærke nationalfølelsen. Det var også i denne tid, at trompeter og trommer blev tilføjet til juletræet.

Pynt op med klassisk julepynt 

Du kan pynte dit juletræ og dit hjem med klassiske elementer, som nisser og julehjerter. Denne form for julepynt er blevet brugt i mange danske hjem i mange år, og derfor er det et oplagt valg, hvis du vil skabe julestemning derhjemme. 

Har du børn i hjemmet? Så vil de helt sikkert elske et nisselandskab med alt hvad det indebærer. Gå i krig med vat, diverse dekorationer, som huse, hytter og butikker, små juletræer og lys. Så kan de yngste drømme sig ind i en fantasifuld og magisk juleby, når de kigger på landskabet. 

Advents- og kalenderlys hører sig naturligvis også til, når kalenderen skriver december måned. Disse dekorationer kan laves på mange forskellige måder. Tag for eksempel en tur i skoven, og saml mos, grene og kogler. Så kan du lave en flot og festlig juledekoration med fine sager fra naturen. 

En anden utroligt smuk og klassisk form for julepynt er englespil. Disse yndige lysestager fås til både fyrfadslys og juletræslys, og når lysene tændes, begynder de fine vedhæng på stagen at bevæge sig. 

Pryd hjemmet med moderne julepynt 

Igennem årene har julepynt udviklet sig en hel del. Nye påfund er kommet til, og klassikere er blevet fortolket på ny. Eksempelvis findes de klassiske julekugler som et hav af forskellige figurer. Du kan få alt fra diverse hunderacer til kendte politikere til grøntsager og frugter. Med andre ord kan du pynte dit juletræ med lige de motiver, du ønsker. 

Julepynt behøver heller ikke kun at være i røde, grønne og hvide nuancer. Hvis du gerne vil give dit hjem et moderne pift i løbet af december måned, så kan du sagtens bruge julepynt i alverdens farver. Brug pink julekugler, gule silkebånd eller blå stearinlys i adventsstagen. Du kan sagtens sikre julestemning og godt humør, selvom du ikke bruger de klassiske julefarver.

Lav din egen julepynt

Har du en kreativ side? Så kan du forsøge dig med at lave din egen julepynt. Du kan både give dig i kast med papir, pap, ler, trylledej, garn samt mange andre materialer. Med papir og pap kan du lave smukke udklip, som flettede julehjerter, og med ler og trylledej kan du blandt andet lave fine ornamenter til juletræet eller til-og-fra-kort til julegaverne. Med garn kan du hækle søde nisser. Der findes altså et væld af kreative idéer, du kan gå i gang med i december. Så kan du få et personligt og unikt udvalg af julepynt. 

 

Læs også

Gaver til hende
Læs mere
Guide: Indflyttergaver
Læs mere
Guide: Værtindegaver
Læs mere