Skal du fejre sankthans i år? Her kan du lære mere om højtiden samt få inspiration til hyggelige traditioner, du kan tage del i. Hvis du skal holde den helt store sankthans-middag for venner eller familie, så kan du også finde alt, du skal bruge i dagligvarebutikkerne på RO’s Torv.
Sankthansaften er en gammel fest for midsommeren, som fejres den 23. juni - aftenen før sankthansdag. Her fejrer vi traditionelt set Johannes Døberens fødselsdag, som falder et halvt år før Jesus’ fødselsdag. “Sankthans” kommer altså af navnet Johannes.
Dog fejrer vi ikke kun Johannes Døberen denne aften. Denne aften ligger også tæt på midsommeraften, som er den korteste nat på året. Ifølge folketroen mente man, at denne tid var påvirket af en særlig og overnaturlig kraft.
Her troede man både på, at helbredende kilder og lægeurter kunne afhjælpe forskellige lidelser, men man mente også, at onde kræfter var på spil. Det er eksempelvis her myten om hekse, der flyver rundt i natten, stammer fra. Det er også her sankthansbålet er opstået, da det efter sigende skulle holde disse onde kræfter væk.
Ligesom med stort set alle andre højtider, så findes der flere forskellige traditioner på sankthansaften. De fleste kender sikkert også traditionen med at brænde en heksedukke på bålet. Dette er dog en forholdsvist ny tilføjelse til sankthansaften, som vi har taget til os fra Tyskland. Denne tradition bliver ofte koblet sammen med de hekseafbrændinger, der især fandt sted i 1500- og 1600-tallet, men faktisk handler det i højere grad om en tro på, at bålene holder det onde væk og fejrer lyset.
I dag er det dog de færreste, der forbinder sankthans med denne overtro. I stedet er aftenen i højere grad en social begivenhed, hvor mange samles med familie og venner for at spise sammen, se bålbrænding, høre taler og synge Holger Drachmanns “Midsommervisen”.
Står du for at holde sankthans i år? Der er nogle aktiviteter, som hører sig til, når det er sankthansaften - heriblandt bålbrænding. Mange børn synes også, det er underholdende at være med til at lave den heksedukke, som skal brændes på bålet. Her bruges ofte nylonstrømper, aviser, halm, gammelt tøj og meget andet, for at lave en sej heks.
Der findes dog også en masse andre sjove aktiviteter, som I kan kaste jer ud i denne aften. Forskellige havespil, som kongespil, stigegolf og kroket, kan være et stort hit blandt både børn og voksne. I kan også lave snobrød eller grille skumfiduser til dessert. Det vil de yngste helt sikkert elske.