Påsken er en hyggelig og særlig højtid, som mange familier fejrer. Her byder påskedagene
på alt fra påskefrokoster med venner og familie til sjove gækkebreve med fine udklip. Derudover findes der en masse andre skønne traditioner, som du kan nyde sammen med dem, du holder af. Læs med her, og lær mere om påsken samt få inspiration til de aktiviteter, du kan nyde i højtiden.
Påsken falder i 2025 i uge 16.
Skærtorsdag er den 17. april
Langfredag er den 18. april
Påskedag er den 20. april
Anden påskedag er den 21. april
Påsken byder på mange traditioner. For nogle familier er et besøg i kirken vigtigt, så de kan deltage i de gudstjenester, som er en fejring af Jesus opstandelse. For andre er påsken ikke i lige så høj grad forbundet med religiøse begivenheder, men derimod går dagene med kvalitetstid med familien og skønne aktiviteter med de yngste.
En særligt udbredt tradition er gækkebreve. Dette er et dansk påfund, som går meget langt tilbage, men der er stadig mange, der benytter sig af den gamle skik i dag. Her er idéen, at du sender en hilsen til én, du holder af, men du skal forblive anonym. Du skal nemlig ikke skrive dit navn, men i stedet laver du blot en prik for hvert bogstav i dit navn. Brevet er typisk lavet med flotte udklip samt hyggelige rim og remser.
Æg er også tæt forbundet med påske. Det skyldes blandt andet, at æggene kom med foråret, men dette faldt også sammen med fasten, hvor man ikke spiste æg eller anden fast føde. Derfor blev det en tradition at nyde æggene i påsken efter fasten. Derudover er ægget et symbol på opstandelsen i kristendommen.
I dag ses æg også i alle afskygninger, når påsken gør sit indtog. Det gælder både på påskebordet, men i den grad også hvad angår højtidens udsmykning. I mange familier er der nemlig faste traditioner om at pynte hjemmet op med æg i flotte farver. Derfor er det også en oplagt aktivitet at puste æg og derefter male fine mønstre og farver på dem.
Påskefrokoster er også udbredt i mange familier og vennegrupper. Her kan du samle alle dine kære og nyde et dejligt måltid sammen. Her kommer der ofte æg og rejer, sild, frikadeller og lun leverpostej på bordet, som skal skylles ned med påskebryg og snaps. Så er der garanti for en hyggelig dag i godt selskab.